Se zdrojů na internetu jsme se pokusili upravit několik návodů a rad pro přípravu kvasných nádob, přípravu kvasu, vedení kvasného procesu a ošetřování a uložení pálenek. Vždy si musíte vybrat řešení, které Vám nejlépe vyhovuje:
Příprava a ošetřování kvasu - SPKP (pdf) / Ovocné pálenky - ing. Vondráček (pdf) / Slivovice - jak na to (pdf) / Příprava kvasu - ing. Šlosar (pdf) / Příprava ovocného kvasu - Fučík (pdf)
Chcete - li se věnovat přípravě kvasu a celé výrobě ovocných destilátů odpovědně tak, aby výsledky této činnosti byly vysoce kvalitní, je jen ku prospěchu prostudovat nějakou odbornou literaturu. Zde je uvedeno několik titulů, my sami využíváme při své činnosti první dva tituly:
Doporučená odborná literatura (doc)
Spoustu informací lze získat také na internetu, např. i na stránkách pěstitelských pálenic a ovocných lihovarů. Zde je jen několik odkazů na odborné servery:
Vše o kvasu, pálenkách, likérech, vínu, pivu atd. - www.tech-info.cz
Seznam pálenic, příprava kvasu, staření destilátů a další informace - www.palenice.net
Kvasinky, enzymy, žívné soli, nádody, rady atd. - www.schimansky.cz