Véšovské košt 2014                         

V našem kraji byl loňský rok 2013 pro pěstitele ovoce a také pro výrobce domácích pálenem velmi příznivý. Úroda většiny druhů ovoce, zejména nejoblíbenějších švestek, byly velmi dobrá a tomu odpovídalo i vyšší zastoupení pálenek z peckového ovoce mezi přihlášenými vzorky. Bohužel se nenaplnilo naše očekávání o větším počtu soutěžních pálenek a likérů.

Velký dík patří všem pěstitelům za přízeň projevenou dodáním soutěžnívh vzorků, které si museli "utrhmout od huby". K degustaci v šestém ročíku Véšovského koštu bylo přihlášeno bylo 77 soutěžních vzorků: 25 v kategorii slivovice, 13 peckové ovoce, 21 z jádrového ovoce, 6 v kategorii ostatní ovoce a 12 domácích likérů.

Velký dík patří také všem degustátorům, kteří se s nasazením vlastního života pokusili co nejobjektivněji ohodnotit soutěžní vzorky a samozřejmě také celému početnému týmu organizátorů.

Degustaci, která proběhla v pátek 14. března 2014, řídil pan Zdeněk Šťáva za přispění čtrnácti obětavých degustátorů. Degustace pálenek i domácích likérů probíhala ve stobodovém systému v souladu s propozicemi Véšovského koštu.

 Šampión koštu byl vybrán opětovnou degustací z vítězů kategorií pálenek. 

 Šampión koštu

 Soutěžní vzorek č. 1  Slivovice – ročník 2013

                                                              pana Filipa Oklešťka z Výšovic

Vyhodnocení šestého ročníku Véšovského koštu se potom uskutečnilo v sobotu 22. března 2014 v 16:00 hod. ve Společenském zařízení Obecního úřadu ve Výšovicích. Návštěvníky, kteří zcela zaplnili sál Společenského zařízení, přivítal  pan Zdeněk Šťáva, který také přednesl vzdělávacím osvětovým referátem na téma "Hanba plodu, které nekvasi".

Vlastní vyhodnocení provedli členové pořádajícího Společenství přátel kvalitní pálenky pánové Jiří Čermák a Zdeněk Šťáva. Majitelé vzorků, které se umístili na prvních třech místech v každé kategorii a šampión koštu obdrželi diplomy a věcné ceny.

 A potom již všichni přítomní mohli koštovat a porovnávat soutěžní vzorky pálenek a likérů. A protože k dobrému pití patří také dobré jídlo došlo také na konzumaci přichystaného výborného občerstvení (ovarové koleno, uzená žebra, domácí klobása, dršťková polévka, pivo, limo ....). Poslední spokojení návštěvníci opouštěli sál až v časných ranních hodinách.

 Společenství přátel kvalitní pálenky

       Katalog 2014                   Šampión koštu 2014                  Hanba plodu, které nekvasi

       Fotografie z koštu            Týdeník prostějovska napsal

 

vysovice-kost_pata3.png