Véšovské košt 2012                          

V roce 2011 byly podmínky pro pěstování většiny druhů ovoce dosti příhodné a také tomu odpovídal počet přihlášených vzorků a jejich kvalita. Ve čtvrtém ročníku Véšovského koštu bylo k degustaci přihlášeno 80 soutěžních vzorků: 43 z peckového ovoce,11 z jádrového ovoce, 6 v kategorii ostatní ovoce a 20 domácích likérů.

Velký dík patří všem, kteří přispěli svým vzorkem na naši degustaci, degustátorům, kteří se s nasazením vlastního života pokusili co nejobjektivněji ohodnotit soutěžní vzorky a samozřejmě také celému početnému týmu organizátorů.

Řízení degustace, která proběhla v pátek 16. března 2012, se odborně zhostil pan Jiří Čermák za pomoci degustátorů Petra Doseděla, Jiřího Trnečku, Vlastimila Kvocha, Milana Krátkého, Víta Lukáše, Zdeňka Šťávy, Miloslava Okleštka, Vladimíra Zajíce, Marcely Župkové, Martina Štolby, Hany Šťávové a Petry Kvochové.

Degustace pálenek i domácích likérů probíhala ve stobodovém systému v souladu s propozicemi Véšovského koštu.

Šampión koštu byl vybrán opětovnou degustací z vítězů kategorií pálenek.

Šampión koštu

Soutěžní vzorek č. PE 07:  Hruškovice – ročník 2011,

                                               pěstitela Libuše Labancová z Prostějova

Vyhodnocení čtvrtého ročníku Véšovského koštu se uskutečnilo v sobotu 17. března 2012 v 16:00 hod. ve Společenském zařízení Obecního úřadu ve Výšovicích. Návštěvníky, kteří zcela zaplnili sál Společenského zařízení, přivítal starosta obce Výšovice pan Ladislav Okleštěk. Jako již tradičně vystoupil se vzdělávacím osvětovým referátem Zdeněk Šťáva, tentokrát na téma "Není jama jako jama"..

Vlastní vyhodnocení probíhalo v režii organizačního výboru ve složení: Zdeněk Šťáva, Ladislav Okleštěk, Jiří Čermák. Majitelé vzorků, které se umístili na oceněných místech v každé kategorii a šampión koštu obdrželi diplomy a věcné ceny.

A potom se již všichni přítomní mohli koštovat a porovnávat soutěžní vzorky pálenek a likérů. A protože k dobrému pití patří také dobré jídlo došlo také na konzumaci přichystaného výborného občerstvení (ovarové koleno, uzená žebra, domácí klobása, dršťková polévka, pivo, limo ....). 

Společenství přátel kvalitní pálenky

    Katalog 2012     Šampión koštu 2012     Osvětová přednáška 2012     Fotografie z koštu 2012

    

vysovice-kost_pata3.png